Til deg som vurderer en hårtransplantasjon – en kort innføring

Hårtransplantasjon
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Denne guiden er opprinnelig skrevet av brukeren Petter88 på forumet alopeci.info:

Jeg lager denne korte guiden fordi jeg selv har surfet gjennom forum på jakten etter info i ca seks måneder og jeg vil derfor strukturere den informasjonen jeg har funnet slik at det vil ta kortere tid for deg. Fra nå av vil jeg kun bruke forkortelsen HT for hårtransplantasjon.

Hvorfor du ikke bør ta HT

Unngå HT så langt det lar seg gjøre. Det er et dyrt kosmetisk inngrep som ikke så lett vil la seg omgjøre. Fallhøyden er stor og det er ikke noe som vil gjøre livet ditt så mye bedre enn hva det vil være uten. Har du først tatt en HT må du snnsynligivs ta flere operasjoner senere. Husk at andre ikke ser/bryr seg like mye om dette som deg. Vil du at andre skal huske deg som «han med hårtransplantasjonen?» .Men jeg vet selv at det kan ha en negativ effekt på selvfølelsen. Gidde å jobbe litt med psyken din istede?
Bøker fra f.eks Sean Stephenson kan gi deg nye perspektiver: http://seanstephenson.com/shop/

Medisiner

Før du vurderer en HT bør du prøve medisiner mot hårtap. Både fordi dette som regel er en bedre løsning, men også fordi hårtapet ditt bør stabilisere seg før man går i gang med operasjon. Det er kjedelig å måtte følge opp med nye operajoner hvert tredje år. Det er kun tre produkter som idag har medisinsk virkning. De tre store er Finasteride, minoxidil og Ketocenazole.

Finasteride er en pille som i ca 90% av tilfellene stopper videre hårtap på månen. Noen opplever også gjenvekst. Resultatene er dårligere jo lengre frem på hodet du kommer. Og reduseres til ca 60% på den fremre halvdelene. Jeg har lest litt forskjellige om dette. Pillen er veldig omdiskutert da bivirkningene er relativt kjipe. Det kan ta opp til to år før man ser pillens fulle effekt. Man er nødt til å gå igjennom lege/hudlege for å få tak i pillene på legemiddelfritak. Du vil uansett bli oppfordret til å bruke finasteride etter en HT. Så hvorfor ikke starte med en gang?

Minoxidil kommer i skum/flytende form. Den skal påføres hodebunnen to ganger daglig og styrker håret, samt hjelper veksten. Men gjør dessverre ingenting for å forhindre ytteligere hårtap. Fåes reseptfritt på apoteket.

Ketocenazole er et virkemiddel som finnes i shampoo. I Norge går shampooen under navnet Fungarol og inneholder virkemidlet ketocenazole. I utlandet heter den Nizoral. Fås kjøpt på ebay/apoteket.

Vær derfor tålmodig og prøv denne trion i to år før du velger å gjennomføre operasjon.

Les mer om legemidlene her: http://www.alopeci.info/index.php?threads/en-introduksjon-til-dagens-legemidler.7/

Kartlegg hårtapet ditt

Hårlinjen (hairline) omtales som den fremste delen av håret over pannen. Kronen/månen (vertex) omtales som området på bakre del av hodet. Mens området mellom hårlinjen og månen kalles toppen/den midtre delen. Området du ønsker å behandle omtales som mottakerområdet. Området på siden og nedre bakdel av hodet omtales til daglig som kransen, kalles i HT-språket for donorområdet. Det er her hårsekker vil bli transplantert fra. Hårsekker omtales også som grafts.

Finn deg selv på Norwood skalaen. Dette er ikke et fast tapsmønster, men en guideline. Finn så din far, farmor, farfar. Ditt hårtap bestemmes av tilfeldige kombinasjoner av disse.
norwoodscale

Dersom alle dine forfedre er NW 2-3 er det sannsynlig at du ikke vil utvikle ett større hårtap en disse. Om dette er tilfellet for deg kan du med større trygghet gjennomføre en fyldig operasjon kun i hårlinjen. Tenk nøye igjennom om dette egentlig er et stort «problem» for deg, da mange som er NW5-6 kunne drept for å komme tilbake til NW2-3.

Dersom alle dine forfedre er NW 5-6 bør du være forberedt på dette selv. Det betyr at du ikke bør ta en HT før hårtapet har stabilisert seg. Det vil si at utviklingen har stoppet, enten av seg selv eller med finasteride. Dersom du per dags dato er NW3 vil en HT være en dårlig desperat handling ettersom hårtapet sannsynlig vil fortsette bakover. Dette er et dilemma siden disse mennene blir rammet hardest av hårtap, og i tilegg må vente lengst med å ta en HT.

Dersom dine forfedre er en blanding av NW 2-6 bør du være åpen for alt og velge en konservativ fremgangsmåte.

Dersom du ligger ann til å bli en NW 7, Er det dessverre lite en HT kan bidra med ettersom donor området er lite og området som skal dekkes veldig stort.

Donorområdet

Resultatet av en HT avhenger mye av hvor stort område som skal dekkes og hvor bra donorområdet er. Antall hårsekker (grafts), antall hår per graft og tjukkelsen på håret er alle faktorer som er avgjørende for et godt resultat. En vanlig person har mellom 6000-8000 tilgjengelige grafts for transplantasjon, med gjennomsnitt på 7000. Hver graft inneholder mellom 1 og 4 hårstrå. Gjennomsnittlig antall hår per grafts hos en person ligger mellom 1,7 til 2,7 hår, med gjennomsnitt på 2,2 hår. Hårbredden ligger på mellom 60 og 115 microns. Med et gjennomsnitt på 100 microns.

En vellykket HT avhenger også av forventinger til resultatet. Det er sjeldent man kan få like god tetthet som man hadde før man begynte å miste hår. En god HT gir deg ikke håret tilbake, men en illusjon om at du har fullt med hår. En normal tetthet varierer mellom 60-100 grafts/cm². Dette varierer fra person til person. I tillegg vil tettheten variere på forskjellige områder på hodet. Ofte har man best tetthet på baksiden av hodet, med litt lavere tetthet på sidene og på toppen av hodet. Med en tetthet på 40-45 grafts/cm² vil man oppnå illusjon av full tetthet og dermed en god HT. Hvor mange naturlige hår man har på mottakerområdet fra før av er helt avgjørende for sluttresultatet. Spesielt i hårlinjen! Hvordan håret fordeles vil også ha svært stor innvirkning. Det skal påpekes at gode leger bruker kun single grafts (grafts med ett hår) i hårlinjen, da dette ser mer naturlig ut og det er derfor nødvindig med større tetthet her. På toppen av hodet foretrekkes multiple grafts. Slik at man trenger å flytte færre grafts, og får en bedre dekning.

Jeg leste på et forum at vi har ca 100.000 hår på hodet. 2/3 (66.000 hår) av disse er på siden og bak av hodet, mens 1/3 (33.000 hår) er på toppen. Flytting av 5000 grafts (11.000 hår) vil derfor kunne gi en markant forbedring dersom man har mistet mye hår på toppen. Men å få tilbake det håret man hadde vil derfor være umulig.

Gjør et anslag på ditt behov her: http://ahdclinic.com/grafts-calculator/
Hvor mange grafts du trenger er opp til legen å avgjøre. Vær obs på at forskjellige leger har forskjellige tinærminger til dette antallet.

FUE vs FUT

Det finnes idag to hovedteknikker som brukes til HT idag.
FUE – Follicular unit extraction og FUT – Follicular unit transplant, også kalt Strip

FUE går ut på å flytte en og en hårsekk fra donorområde til mottakerområdet. Ved å bruke en slags penn, «plukker» man ut hver hårsekk med en diameter på ca 0,8-1 mm, og dybde på ca 4 mm. Denne pennen kan både være manuell og motorisert. Motorisert er mer effektiv, mens den manuelle er mer følsom. Deretter lages det et like stort hull på mottakerområdet, for så å føre hårsekken inn i dette hullet. Det positive med denne teknikken er at det først og fremst er et mindre inngrep. Legen får håndplukket antall og type grafts som han ønsker. Det lager mindre arr og man har derfor muligheten til å klippe håret kort i ettertid. Denne teknikken blir mer og mer populær, men den er dyrere.

FUT går ut på å skjære av en bit av skallen din. Et hudstykke på ca 2×30 cm blir skåret ut fra midt i kransen og deretter blir hodet ditt sydd igjen. Hudstykket inneholder ca 3000 hårsekker som blir skåret ut en etter en. Det blir laget hull i mottakerområde og hårsekkene blir så puttet oppi disse, akkurat som FUE. Noen påstår at NW5-6 er nødt til å kombinere disse to teknikkene om en ønsker et bra resultat. Det positivet med denne teknikken er at den enkelt får tak i mange donorgrafts. Man er ikke nødt til å shave hele hodet for å få tak i grafts. Den er også billigere. Det negative er dog at du får et stort stygt arr i bakhodet og vil ikke ha muligheten til å klippe deg kort. Ettersom 10% av alle hårene våre til enhver tid er i dvale, kaster vi bokstavelig talt bort ca 300 grafts som legene ikke ser på hudstykket ditt.

Her er en kort video som viser forskjellen:

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*