Grafts, donorhår, hårrøtter, hårsekker, antall hår?

1900 Grafts, 35 år gammel
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

ID-10043797Når man skal gjennomgå en hårtransplantasjon er noe av det første man må finne ut hvor mye donorhår man har tilgjengelig. Donorhår er hårene du ønsker å flytte fra donorområdet til området med tynt hår/uten hår. Har du tett hårvekst i donorområdet, har du muligheten til å flytte mange hårsekker, og du kan gjennomføre opptil flere hårtransplantasjoner før donorområdet blir brukt opp.

Dessverre er det ingen bransjestandard for hvilke uttrykk man bruker, slik at du kan få opplysninger om både grafts, donorhårhårrøtter, hårsekker og antall hår når du er hos konsultasjon hos forskjellige klinikker, som man kan se i prisoversikten. Christiania Park Hårklinikk mener hårrøtter og grafts har samme betydning, Klinikk Haugesund regner 2000 grafts til 6000 hår, Mercurklinikken mener grafts og hårsekker har samme betydning og Poseidon Klinikken regner 2000 grafts til 4600 hår. Innviklet? Yes, sir! I denne artikkelen vil vi prøve å gjøre det lettere for deg å forstå sammenhengen og forskjellene mellom disse ordene!

Hårsekker

ID-10045365

Hvert hårstrå sitter i en hårsekk. Hårsekken er en fordypning i huden. Overhuden er bare 0,2 mm tykk, og under denne er lærhuden. Hårsekkene går 3-5mm ned i dette hudlaget. Nederst i hver hårsekk stikker papillen opp. Dette er en tapp med en «lue» av celler som stadig deler seg. De skyves oppover etter hvert som det dannes nye celler. Det er dette som blir til hår, og dette laget kalles vekstlaget. Store papiller har bedre vekstlag enn små, og gir derfor tykkere og grovere hår enn små papiller. Jo fortere cellene deler seg, desto fortere vokser håret. Det er blodårer som leder inn til papillene. Disse forsyner cellene i vekstfasen med næring, bl.a. aminosyrer som cellene setter sammen til proteiner. Håret som er nederst i hårsekken er mykt, dette blir stivere etter hvert som det vokser opp gjennom hårsekken. I hodebunnen har vi mellom 100 000 – 150 000 hårsekker. 

Hårrøtter

En hårrot er en del av en hårsekk. Dette er den nederste delen av hårsekken og ligger i lærhudlaget.

Antall hår

Antall hår refererer enkelt og greit til antall hårstrå som blir flyttet, inkludert hårsekk og hårrot.

Så hva er forskjellen?

Et hårstrå er avhengig av en hårsekk, en hårsekk er avhengig av en hårrot og vice versa. Kort fortalt: for å flytte et donorhår må du flytte både hårsekken, hårroten og hårstrået. Når en klinikk snakker om antall hår, hårrøtter eller hårsekker mener de altså et hårstrå inkludert hårsekken og hårroten. Dette er forvirrende, og det hadde vært enklere om klinikkene var enige om å holde seg til ett av ordene.

Grafts

Klinikker i utlandet og noen norske klinikker bruker det engelske uttrykket grafts. Grafts er et uttrykk som brukes i forbindelse betyr å flytte kroppsvev fra ett sted til et annet, for eksempel ved brannskader og ved hårtransplantasjon.

Både ved FUE og FUT flyttes det man altså kaller grafts fra donorområdet. Hver graft kan bestå av ett til fire hårstrå. Grunnen til dette er at hårstrå naturlig vokser i klynger. Deretter blir hver graft, det vil si ett til fire hårstrå med tilhørende vev, satt inn der man ønsker. For å få et naturlig utseende er det vanlig å bruke grafts med ett hårstrå langs hårlinjen, og grafts med flere hår sammen på resten av hodet.

Fra donorområdet regner man med at hver graft i snitt inneholder 2,2 hårstrå.

I utlandet er grafts bransjestandarden når man går gjennom en konsultasjon i forkant av en transplantasjon. I Norge er det som tidligere nevnt ingen standard. Når man vet at hver graft tilsvarer 2,2 hårstrå i snitt, blir det at klinikkene i Norge blander grafts og hårstrå om hverandre veldig tungvindt og forvirrende. I USA, som etter ISHRS sin undersøkelse i 2010 er det landet i verden hvor flest hårtransplantasjoner gjennomføres årlig, koster det i snitt $5-$6 per graft, og en gjennomsnittlig hårtransplantasjon består av 2 000 grafts (det er dette vi ba om i vårt priseksempel).

For å lettest sammenlikne priser hos klinikkene i Norge er man derfor nødt til å regne om fra antall hår til grafts. Ut i fra vårt priseksempel har vi regnet ut følgende priser per graft:

  • Christiania Park Hårklinikk: Selv om vi spurte etter pris på 2 000 grafts fikk vi oppgitt prisen på 2 000 hårrøtter som svar. Dette koster 40 000,-. Omregnet til 2,2 hår per graft tilsvarer dette 909 grafts til en pris på 44,- kr. per graft.
  • Klinikk Haugesund AS: Her fikk vi til svar at 2 000 grafts tilsvarer 6 000 hår. Dette er i overkant optimistisk, man vil i snitt få 4 400 hår fra 2 000 grafts. Prisen de oppgir tilsvarer 53,- kr. per graft.
  • Mercurklinikken AS: Her får vi til svar at «2000 grafts/hårsekker koster i utgangspunktet 78.000,- (…) 2000 grafts/hårsekker tilsvarer 5000 hår». Også Mercurklinikken er i overkant optimistisk med tanke på antall hår per graft – i snitt vil man som sagt få 4 400 hår fra 2 000 grafts. Prisen blir på 39,- kr. per graft.
  • Poseidon Klinikken AS: Av alle de vi har vært i kontakt med har denne klinikken det mest realistiske regnestykket, og regner at hver graft i snitt inneholder 2,3 hår, noe som må sies å være greit da de kan ha andre kilder enn oss. Prisen blir her 40,- kr. per graft.

Håper denne artikkelen har gjort ting litt klarere for deg som vurderer å gjennomføre en transplantasjon! Lykke til!

Kilder

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Hvor mye koster en hårtransplantasjon i utlandet? | Hårtransplantasjon

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*